Slim, BHV weetjes!

Waar staat BHV voor?
BHV staat voor BedrijfsHulpVerlening. De bedrijfshulpverlener wordt ook de BHV-er genoemd.

Is BHV verplicht?
Het antwoord is duidelijk. Artikel 3 van de Arbowet omschrijft bijvoorbeeld dat BHV verplicht is voor alle bedrijven met één of meerdere werknemers. Let op, ook uitzendkrachten en vakantiekrachten tellen mee.

Waarom BHV?
De Arbowet in Nederland heeft besloten dat een bedrijf voorbereid moet zijn op een calamiteit zoals brand, eerste hulp en ontruiming van het gebouw. De werkgever moet zich laten ondersteunen door BHV‘ers (bedrijfshulpverleners)

Zijn er sancties als er geen BHV-er is?
Ja, er is sinds 2013 een wet (Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving) en die voorziet in boetes, stilleggen van werk, dwangsom opleggen, en hogere straffen bij herhaalde overtreding. Dit alles zonder tussenkomst van de rechter.

Wat moet een bedrijf geregeld hebben?
Elk bedrijf moet minimaal 1 BHV-er hebben en bij kleine bedrijven mag de eigenaar zelf de BHV-er zijn. Let op, de verplichting is dat er altijd een BHV-er moet zijn, dus in de praktijk is het niet voldoende om 1 BHV-er te hebben. Mocht deze ziek zijn, of vrij zijn voldoet een bedrijf niet aan zijn verplichting.

Is BHV een eenmalige opleiding?
Dit is niet bij wet geregeld. Wel is het sterke advies om de BHV-er elk jaar bij te laten scholen.

BHV en Slim advies!
Het advies van Slim Opleiden is elk jaar minimaal twee medewerkers per locatie een BHV-opleiding te laten volgen. Heeft u nou  meerdere werknemers die u wil opgeven, wellicht is dan een BHV-opleiding die wij binnen uw bedrijf geven een optie.

Bel ons gerust voor de opties en mogelijkheden. Wij zijn bereikbaar op 085-0204291.
Slim, wij pakken het op maat aan!

Terug naar het overzicht