Code 95, hoe zit het nou?

Is er onduidelijkheid voor je omtrent Code 95? Dan zetten we graag voor jou alles even op een rijtje. Het voorkomen van problemen is natuurlijk beter dan genezen.

Werk je binnen de transport en logistieke sector? Dan kan het heel goed zijn dat je te maken hebt of krijgt met de wetgeving rondom Code 95. Lang niet iedere chauffeur heeft er grip op.


Veranderende regelgeving

Misschien ga je er als chauffeur van uit dat je bestaande rijbewijs nog een hele tijd geldig is. Veel chauffeurs hebben echter geen idee van de afloopdatum van het rijbewijs en komen er pas achter wanneer deze is verlopen. Er is veel onduidelijkheid over de geldigheid van het rijbewijs door de veranderende wetten en regels binnen de sector. Rijbewijs C en CE zijn vanaf 19 januari 2013 geen 10, maar slechts 5 jaar geldig. De sector gaat er van uit dat iedere chauffeur hiervan op de hoogte is en dit zelf bij houdt.

Hoe zit het dan met de geldigheid van de rijbewijzen

Chauffeurs die in 2013 of 2014 hun rijbewijs hebben verlengd, hebben een rijbewijs dat standaard al 5 jaar geldig is. Er zijn ook chauffeurs die in 2016 een vervangend rijbewijs aangevraagd, om Code 95 te registreren. Hierdoor denken zij dat hun rijbewijs 5 jaar geldig is, wat onjuist is. Wat het allemaal nog verwarrender maakt is dat op de voorkant van het rijbewijs staat dat het rijbewijs 10 jaar geldig is. Dit klopt voor alle rijbewijzen, maar niet voor rijbewijs C, CE, D en DE. De juiste geldigheid hiervan kan je vinden op de achterkant van het rijbewijs.

35 uur nascholing code 95 verplicht

Chauffeurs hebben 5 jaar de tijd om 35 uur nascholing te volgen. Deze worden geregistreerd en op het rijbewijs vermeld als code 95. Het vooruit opsparen van uren is zinloos, de extra gemaakte uren tellen niet mee voor de opvolgende periode. Het is wel raadzaam om dit niet uit te stellen tot het laatste jaar voor het rijbewijs af loopt. Ons advies is; begin op tijd, zodra je het rijbewijs binnen hebt.

Let goed op!

Iedere chauffeur is zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de geldigheid van code 95. Veel werkgevers in de transport ondersteunen hun chauffeurs hierin door een planning te maken en cursussen aan te bieden. Dan nog, ben je zelf verantwoordelijk! Werkgevers die hierin ontzorgd willen worden kunnen ook contact opnemen met Slim Opleiden voor een goede planning op maat. Voorkom op die manier dat je als werkgever en werknemer voor een vervelende situatie komt te staan.

Terug naar het overzicht